LIVET OCH LITE TILL

torsdag 25 mars 2010

.med grädde och sylt tack!

300 spänn för en apparat som man bara kan laga en maträtt på är rätt magstarkt. Men jag köpte ändå, det billigaste våffeljärnet i affären. En lagg senare förstod jag att man får det man betalar för. Bleka sladdriga våfflor trots fem långa minuter i järnet.


Men jag ska ge apparaten en chans till. Idag är det våffeldagen och jag ska stapla frasiga skapelser på en hög och servera dem med grädde och sylt.



(Visst är det lite märkligt att fira en lyckad befruktning med ett lass våfflor, men häng med här så ska ni få veta varför..... Förr kallades nämligen Maria bebådelsedag för vårfrudagen och sen hörde nån jeppe fel och trodde det var våffeldagen och vips har ni svaret!)

5 kommentarer:

Ebba G sa...

Det har kanske inte med våffeljärnet att göra att våfflorna blir sladdriga och ljusa... Det kan vara smeten.
Pröva att göra en smet på 100g (eller lite mindre) smör (äkta smör OBS)
Drygt 2 dl vatten eller öl (gärna öl för då blir våfflorna mörkare - eller om du tar vishyvatten, då blir de frasigare)
Drygt 3dl vetemjöl
Lite mjölk (ett par deciliter) ELLER ett par ägg.(Blir frasigare) VIspa i så fall äggvitan för sig och lägg i den mot slutet precis innan du gräddar - då frasar det ordentligt!
2tsk bakpulver blandar man i mjölet innan man häller i det om man är noga..

Låt smeten stå och dra ett par timmar så blir den godare.

Man kan ha i lite salt om man vill också.


Så... ge järnet!

Comvidare sa...

Nej men ooo så bra. Det receptet ska jag testa ikväll. Och så ska jag svänga förbi affären och köpa lyxsylt som känns som hemmagjord.

En liten fråga bara angående mjölken... visst menade du inte enheten deciliter när du pratade om "lite mjölk"?!

Ebba G sa...

jo jag menade deciliter. OM man använder mjölk tar man ett par deciliter av den varan....
Eller ett par ägg. Men inte både och.

Comvidare sa...

Haha, nu är jag helt förvirrad. Menar du att ett par dl mjölk kan ersättas med ett par ägg? Smeten måste få rätt olika konsistens beroende på vad man tar. Jag får testa båda varianterna och se vilken som vi gillar bäst.

Ebba G sa...

Ja, man kan ersätta mjölken med ägg - om du tycker smeten blir för tjock kan du ta lite mer öl eller vatten i stället.
Olika konsistens ger olika frasighet/mjukhet...
Man kan om man vill ha riktigt matiga våfflor byta ut ölet mot ett par deciliter tjock grädde och ett par äggulor...
Eller för en mager variant, ta bara en fjärdedel av fettet, utesluta alla ägg, och blanda mjöl, vatten, lite (en deciliter) mjölk, mjöl och lite vanilj om man vill ha smak... och så bakpulver.
Jag har till och med ätit cacaovåfflor (med cacaon i smeten)
En del människor vispar grädde och klickar i precis innan gräddningen.
Så... prova dig fram! Man kan nästan inte misslyckas.