LIVET OCH LITE TILL

torsdag 31 juli 2008

.muterade 30-åriga kvinnor.

Varför har ingen berättat att en kvinnas magen jäser ut när hon passerat dryga 30? Alltså inte som mjuka veck, utan stenhård och klotrund som om hon vore gravid. Det är inte bara jag som noterat denna mutation, utan flertalet kompisar har hittat samma utväxt på sina annars hyfsat platta magar. För mig gick det så långt att jag gjorde ett graviditetstest. Irriterande nog (nåja, kanske bara i ett avseende) var det negativt, så frågan kvarstår. Är jag, och mina medsystrar, döende i någon ännu ej upptäckt sjukdom? Och kommer sjukdomen i så fall att uppkallas efter mig?

onsdag 30 juli 2008

.bara så där, istället för ett par nya skor



Jag är i Umeå just nu. Med plånboken i högsta hugg. Min plan i morse var att köpa ett par nya löparskor. Man ska tydligen göra det med jämna mellanrum, trots att de inte är trasiga eller så. Det bär mig emot. Men eftersom plånboken var på hugget så.. Fan. Lunchstängt.

Men se där. En musikaffär. Undrar vad en gitarr kostar? Jag behöver nog ett gitarrfodral också. Och en stämapparat. Och lite strängar och sånt.

Det bidde inga nya skor. Det bidde en gitarr istället. Som singel måste man investera klokt. Att väsa ur sig "jag lirar gitarr" har mycket högre odds än "jag har ett par leriga springskor i hallen" på att det ska bli nåt liggande.

Hemma hos A så visade han hur bra min gitarr lät. Jag är mycket nöjd med mitt köp för det kommer sång ur den också. I basstämma. Hoppas bara att gitarren kommer ihåg vad den lärt sig så att "Tom Doley" inte är det enda den kan spela när vi väl kommer hem.

Såg jag förresten inte en glimt i A's ögon som sa att han ville ligga med mig, när han såg gitarren på min rygg?

.a trip down memory lane

Ringde upp en gammal kompis som jag inte pratat med på Gud vet när. Att jag bara hade hans hemnummer gav i och för sig en viss ledtråd om hur länge sedan det faktiskt var. Men ett hemnummer är ju också ett telefonnummer... fast ett väldigt ovanligt sådant. När signalerna gick fram lät det som det brukade, men när det klickade till i luren och en kvinna svarade fick jag panik. Jag hade totalt tappat all kunkap om vett och etikett för hemtelefoni. Hur var det nu man gjorde när man ringer till någon som inte redan vet vem det är som ringer? Och vilka fraser använder man när man frågar efter en annan person än den som svarar?

I morgon ska jag se om jag kommer ihåg hur man gör när man skickar ett fax.

måndag 28 juli 2008

.präktiga kvinnors fall

Det finns dem som ser vad som måste göras - och gör det.

Det finns dem som ser mer än vad som måste göras - och gör det...och lite till.


Sedan finns ju dem som väntar på att andra ska göra allt.

torsdag 24 juli 2008

.städa, städa varje fredá?

I morgon kommer storasyster, med man och två döttrar i släptåg. I morgon i det här fallet betyder; efter att jag sovit och vaknat. Klockan har nämligen redan smugit sig förbi tolv. Men jag fattar inte varför den informationen är viktig att upplysa er, snifflare, om. Den tillför inget till detta redan miserabla inlägg.

Nåja.

Nu har jag både snytit och kammat mig. Får se om jag lyckas hålla tråden resten av inlägget....

Besök och städa är för mig två innerligt sammanlänkade ord. Jag släpper inte gäster över tröskeln förrän minst badrummet och köket är rent. Helst ska alla golven vara våttorkade också. Jag är aldrig så effektiv som när det vankas främmande. Swisch, swosch. Klart. Och jag slår mig nöjt ner i soffan och blickar ut över mitt hem, min borg.

Men när gästerna åkt och jag återigen blickar ut över mitt hem, min borg så börjar underläppen att darra. Kvar finns inget spår av swischandet och swoschandet. Bara knaster under strumporna och disk i köket.

Men jag har en plan......

onsdag 23 juli 2008

.sov mitt lilla barn

Jag stryker henne kärleksfullt över håret. Klockan är mycket och det är sovdags för både mor och dotter. Responsen är omedelbar.

-"sluta klappa mig mamma" utbrister hon irriterat.

-"jag är väl inget lamm heller"

tisdag 22 juli 2008

.balkongdöden

Det stör mig lite att möjligheterna på min balkong är så små.

Man skulle också kunna säga att det stör mig lite att just denna balkong hör till min lägenhet.

På grund av arkitekten, som var aktiv på 60-talet, så har jag nu en tillplattad rumpa helt utan känsel. Han (för det kan man väl räkna ut att det var) tog ingen hänsyn till solstolars storlek när balkongen ritades, varför det bara ryms ett par hårda pinnstolar. Jag har dessutom vätskebrist och nära nog solsting på grund av att arkitekten i fråga inte kunde räkna ut att en balkong helt i lä uppnår kokpunken på ett ögonblick. Och när jag ändå har arkitekten på tråden så vill jag ifrågasätta min lägenhets position. Utsikten från min balkong hade kunnat vara ett panorama över hela Härnösand enbart med hjälp av ett par kreativa lösningar.

Just nu trotsar jag balkongdöden med hjälp av en bok och så mycket naket att pelargonerna på grannarnas balkonger sloknar.

.vilket är ett rysligt dödsskrik och vilket är bara en upprörd gris?

Gissa ljudet!

måndag 21 juli 2008

.kroppen gör som kroppen vill

En blick och jag blir plötsligt plågsamt medveten om hur jag rör min kropp. Mina armar känns otympliga och långa. Mitt skratt låter forcerat. Mina tankar dunkar högljutt i mitt huvud. Jag försöker desperat ignorera att min kropp vill vara nära, tvingar den att vända sig bort, tvingar ögonen att titta på något som får blodet att svalkas.

Jag misslyckas.

Plötsligt känner jag hur min kind vilar mot en axel, och hur mina lungor fylls med värme. Ett kort ögonblick som varar förevigt.

Jag förlåter.

Mitt hjärta har ingen historia och ingen framtid. Bara nu. Och jag låter resten av kroppen sköljas med i vågen av värme. Klamrar mig desperat fast vid oss. Vid livbojen som heter kärlek.

Jag älskar.

söndag 20 juli 2008

.superstjärnor i härnösand minsann

Härnösand, med knappt 25000 invånare, har också en egen stadsfest. I dagarna tre. Light. I fredags var jag där. Min plan var att äta lite, dricka lite och lyssna på Brolle Jr. Priset för ett vägarbetargult plastarmband och dylika inträdesbiljett var inte på något sätt avskräckande.

Däremot var vädret det. Det som gjorde att alla gömde sig inne i restaurangtältet och stod med droppande jackor runt buffébordet. Det behövdes inte mer än en blick och en rynkad näsa för att jag och M skulle leta oss vidare till nästa tält. I nästa tält kunde man få en grekisk sallad på en papptallrik för 150 spänn. 200 om man ville dricka ett glas vin till. De två rynkade näsorna hittade en hamburgare istället.

Avskräckande var också de soptunnor som var placerade över hela området med instruktioner, som täckte hela locket, om vad man fick slänga i dessa. Bilbatterier var tydligen inte ok. Inte heller oljefat. Jag såg ingen med en jacka som putade misstänkt likt ett bilbatteri. Nog putade det här och var, men det var mest runda former. Mer som ölfat, än oljefat dock.

Avskräckande var också EMD. Unga pojkar med superstjärnestatus. Enligt dem själva. Enligt alla 14-åringar i publiken. Jag tittade skeptiskt på dem när ”superstjärnorna” vrålade ”vi älskar er” följt av ett wo-o-o-o-a! Det är svårt att uppehålla någon sorts värdighet när det gäller singback. Blir lätt karaoke på finlandsfärjan. Nu blev det överstylade och överspelande pojkar i karaokebaren på finlandsfärjan. Mådde jag inte lite illa också när jag tänker efter? Lite sjösjuk?

Den som inte gjorde mig besviken var Brolle. Blotta åsynen av honom fick mitt hjärta att börja klappa, min röst att rusa upp i falsett, mina armar att åka upp i luften. Och när han hängde gitarren bakom ryggen à la Johnny Cash så började mina knän också att klappra takten. Fjortis all over liksom. Och Brolle vrålade inte som den stjärna han ville vara, utan som det proffs han är.

På tal om proffs. Smalare är Thord imponerar varje gång. Vilken bredd på coverlåtarna! Och vilka långa armar sångaren har. Och snyggt komp till Brolle. Wo-o-o-o-a!

fredag 18 juli 2008

.vuxenskum och annat bubbel

Jag har ett stort och lyxigt badkar hemma hos mig. Lyxen gjorde sig påmind ikväll. Hett vatten ända upp till kanten och en skvätt badskum. Och en skvätt till....så, det borde räcka.

Det heta vattnet omfamnar mig. Får mig att slappna av. Trycker på knappen och tio strålar med vatten masserar min kropp. Jag sluter ögonen. Länge.

När jag öppnar dem igen når skummet upp till blandaren. De vita skummet hänger provocerande ut över kanterna på badkaret. Jag suckar. Länge.

Vem uppfann skum för vuxna egentligen? Vilken slug marknadsstrateg gör så att jag tror att skum är en förutsättning för ett avslappnat bad? Jag kan förstå att man som barn tycker det är spännande, men skummet blir ju kallt omedelbar och det låter förvånandsvärt mycket när en miljon bubblor poppar. Bubblorna gör inte underverk för huden heller ska ni tro. Upp från badet kliver ingen ljuvligt doftande kvinna med hud len som sammet. Upp kliver tomtefar. Fast utan snopp*.

*Det slår mig att det kankse är avsaknaden av snopp som gör att jag överdoserar skummet.....men det är en annan tråd det.

torsdag 17 juli 2008

.uppslag till fest

Alla tjejer tar med sig en kille de inte vill ha.

.vänner med för bra smak

Har ett par vänner som har den dåliga smaken att ha för bra smak. Det är inte snällt. Mot mig.

Där står de, helt avslappnat och med en ljuvlig sak vid sin sida. Det kan vara nån med sagolikt vackra ögon. Det kan vara nån med ett sexigt leende. Det kan vara nån med en gudomlig kropp. Det kan vara nån med fullständigt galen humor. Det kan vara nån som är klok som en bok.

Där står jag, helt på nålar och med en gräslig bitterhet vid min sida.

onsdag 16 juli 2008

.öga mot öga med garderoben

Fakta:
Bröllop nästa helg
Nära släkt
Garderoben full av kläder

Känsla:
Bröllop förväntar vackra kläder
Släkten sett många kläder
Garderoben ful med kläder

Plan:
Komplettera med en kofta
Klänning till E
Fylla på garderoben

Resultat:
Linne*2, kofta*2, klänning, kjol, strumpbyxor*4, skor, diadem, top och en glasstrut.
Plånbok tom
Garderob uppdaterad

tisdag 15 juli 2008

.eco disco

Världens första eco disco? Comvidare hurrar!

.en anledning till dålig hållning

Jag känner dem inte, men vet rätt mycket om dem ändå. Så kan det vara när man bor i en småstad. De sitter framför mig, hon och han, och mellan oss står fikat.

Plötsligt slår han till henne på handen. Jag tror förstås att det var en mygga. Men varför ser hon så generad ut? Varför åker huvudet ännu längre ner i knät?

Hon ser att jag vi tittar på henne och under luggen mumlar hon till mannen "förlåt, jag vet att jag inte ska prata i munnen på folk". Mannen (eller grisen som vi kan kalla honom från och med nu) sträcker på sig och väser överlägset "ja, det är väldigt oartigt att avbryta folk. Nu sa jag till dig snällt första gången, märkte du det?"

Önskar jag visste hur man gör i dessa situationer. Hur får man honom att inse vilket svin han är? Hur får man henne att sträcka på sig? Jag vill veta, för jag är övertygad om att jag kommer att bli vittne till betydligt fler kränkande handlingar och maktdemonstrationer framöver.

.cykla försiktigt

Precis innan jag ska bege mig hem, ensam, i sommarnatten kläcker S ur sig:
-"Du är inte orolig för våldtäktsmännen då?"
-"Vilka? Vad? Eh?"
-"Ja, de har ju tagit en av dem, men det är fortfarade två kvar. Mannen de tog säger de blev hetsad av de andra två. Kan tänka mig att de letar efter någon ny att hetsa till våldtäkt.
-"Hur många har de våldtagit?"
-"Tre, polisen har ju gått ut med en varning. Tjejer ska inte gå ensamma"
-"hmm"
-"Hej då, då! Det här måste vi göra om någon gång!"

Bakom varje husknut, varje buske, varje trottoarkant satt en potentiell våldtäcktsman. Jag tittade skeptiskt på alla som jag mötte på vägen hem. Kvinnor och barn inkluderat.

Jag tror jag stannar inne idag. Faktum är att jag tror jag stannar inne resten av sommaren.

.menyn som Gud glömde

Efter en film så tar man en drink. Tar man en drink så gör man det i en trevlig miljö. Letar man efter en trevlig miljö går man till Johan III.

Letar man däremot efter en spännande meny så undviker man ovan nämnda ställe. Hittade kökschefen. Passade på att lufta mina åsikter. Åsiker om deras meny alltså, inte om FRA-lagen eller rätten till fri abort. I den (menyn alltså) kan man nämligen bara välja mellan dessa föga lockande rätter:
1. lax, kokt potatis och hollandaissås.
2. burgare
3. ceasarsallad
4. ribs
5. musslor

Men kökschefen (som jag misstänker själv satt ihop denna kombination) förstod inte mina trevande försök att konstruktivt påpeka vissa brister i menyn. Kökschefen (som köper sina kläder på Dressman) visade stolt upp två nya rätter, varav den ena var så tråkig att den genast föll i glömska:
1. lamkotletter med råriven potatis och rövdinssky.
2. gah

Men snälla herr kökschef (som inte klipper sina tånaglar) be om hjälp om du nu har värdelös fantasi. Och då menar jag inte från din mamma!

.mamma mia, finns i smakerna jordgubb och hallon

Vill du se Mamma Mia så rekommenderar jag att du gör det på förmiddagen, annars finns risken att sockerchocken håller dig vaken hela natten. Men om du lovar att borsta tänderna noga efteråt så ska jag berätta var du kan hitta filmen. Gå direkt mot lösviktshyllan. Tänk "rosa bubbelgum" och du hittar den rätt snart. Ibland kan jag också känna ett sug efter lösgodis, men oftast föredrar jag nåt salt och krisigt. Nåt med smak av ironi. Men jag kunde ändå inte hålla tårarna borta när Meryl Streep sjöng "the winner takes it all" (filmen hade förövrigt inte varit sevärd med någon annan i huvudrollen. Försöker föreställa mig Julia Roberts som leading lady, men det går inte eftersom hon skyms av en kalkon).

Gick från filmen med tre stora kariesangrepp. Pierce Brosnan är väl inte Meryl Streeps typ? Borde inte "mamma mia" utspelas i Italien istället för Grekland? Och textningen under sångerna var mycket irriterande.

måndag 14 juli 2008

.så ska det tydligen låta!

.ung förirrad tjej

En 20-årig tjej hade förirrat (eller förvirrat) sig in på min sida på Spray Date. Inget konstigt med det, men jag kunde inte låta bli att läsa hennes profil och titta på hennes foton. Första bilden föreställer henne naken, så när som på ett par minimala trosor, framför en spegel. Ena bröstet skyler hon med handen som inte är upptagen med att hålla mobilkameran, det andra har fått en liten stjärna över bröstvårtan.

I texten står det att hon "drömmer om en Gud i trasiga jeans".

Jag blir så ledsen att jag knappt kan hålla tårarna borta.....

söndag 13 juli 2008

.tre starka kvinnor

För länge sedan bodde i Japan en berömd brottare som kallades Eviga berget. En dag var han på väg in till huvudstaden för att brottas inför kejsaren. Han gick vägen fram på stadiga ben, i sju timmar hade han vandrat och han skulle förmodligen kunnat vandra sju timmar till utan att bli trött.
Detta var på hösten, himlen var blå och luften var kylig. Brottaren gick och gnolade, pom, pom, pom i takt med sina långa kliv. Vinden blåste genom hans tunna kläder och han kände sig stark, frisk och självbelåten.
Plötsligt kom han fram till en flod och vid strandkanten mötte han en flicka som bar på en tunna med vatten på sitt huvud. Eviga berget tänkte att han skulle skoja med henne, han smög fram på tå och petade på henne i sidan med sitt långfinger och sa ko-ko-ko.
Flickan började skratta och sänkte sin arm så att Eviga berget fastnade under hennes arm. Oj nu har du fångat mig sa han och försökte ta bort sin hand, men det gick inte. Han försökte igen, men han satt fast. Nu får du nog släppa mig, sa Eviga berget. Jag är väldigt stark och om jag drar loss min hand kanske jag gör dig illa. Dra på du sa flickan, jag gillar starka män. Hon fortsatte att gå och Eviga berget släpade efter henne uppför backen. När de hade gått en stund vädjade han till henne, släpp mig, det gör ont i min hand, grät han. Jag är den berömde brottaren Eviga berget och jag ska gå till kejsaren och visa min styrka. Flickan sa att om han var trött så kunde hon bära honom. Eviga berget sa att han inte ville bli buren han ville bara komma loss. Flickan sa att det nog skulle bli svårt för honom att klara sig mot alla starka män hos kejsaren. Han skulle få följa med till hennes hus och träna lite mer. Eviga berget följde med henne hem och när de kom fram släppte hon hans hand som hade blivit alldeles röd.
Plötsligt kom flickan mamma gående emot dem, på sina axlar bar hon en ko. Flickan berättade att Eviga berget behövde träna eftersom han skulle gå till kejsaren och brottas. Han ser väldigt klen ut sa mamman, vi får ge honom mycket närande mat så att han blir stark. Då kanske han orkar hjälpa mormor med arbetet här på gården.
Plötsligt kom det ut en sömnig gammal gumma ut ur huset, det var flickans mormor. När hon skulle gå ut på gången snubblade hon på några trädrötter. Hon gick fram till trädet som stod på gården lade armarna runt det och lyfte upp hela trädet och kastade iväg det. Eviga berget blev så chockad att han svimmade, de fick lyfta upp honom och lägga honom i sängen inne i huset.


Nästa morgon fick Eviga berget börja sin träning så att han skulle kunna bli en stark man. Han fick svårtuggad mat och varje kväll brottades han med mormor. Varje dag blev han starkare, men mormor kunde fortfarande bolla med honom i luften. Hans ben som tidigare liknat trädstammar var nu som tjocka pelare och hans stora händer var hårda som sten.
Ibland gjorde han en övning som japanska brottare brukar träna. Han lyfte sin ena fot högt över marken och satte ner den med ett brak. Då brukade folket runt om i byarna tro att det åskade. Snart kunde även han dra upp träd ur marken och kasta iväg dem. Nu var han redo att brottas inför kejsaren.
Ta med dig kon när du går, sälj henne och köp dig ett sidenbälte. Det ska du bära när du brottas och tänka på oss. Eviga berget sa att om han fick ta kon så måste de lova att han fick komma tillbaka till dem och gifta sig med flickan. Det ville hon gärna göra och så lyfte han upp kon på sina axlar och gav sig iväg. När han kom till torget sålde han kon och köpte sig ett sidenbälte som han satte på sig.
Eviga berget fick börja brottningsmatchen hos Kejsaren. Den andra brottaren inledde matchen med att lyfta på foten och stampa den i marken så att det dånade. Eviga berget lyfte därefter också upp sin fot och stampade till. Det lät som att det åskade och marken skakade så mycket så att den andre brottaren ramlade omkull och flög iväg. Detta gjorde han på nästa brottare med och då blev alla andra brottarna så rädda att de inte ville vara med och tävla.

Eviga berget vann tävlingen och fick en säck med guldmynt. Därefter gick han tillbaka till flickans hus och gifte sig med henne och levde lycklig med henne i bergen.
Ibland hörs det ett dån som av den värsta sortens åskväder. Då brukar det vara Eviga berget som stampar med sin fot eller så har han en brottnings match med mormor.

.ett par tuppar vid poolen

Nyss lagt ifrån mig en bok som väckt mig. Fått mina ögon att vara mer vaksamma på hur vi förstör flickors framtid, hur vi diskriminerar kvinnor, hur vi utmattar kvinnor. Kvinnor förväntas bära lejonparten av hemmets börda, medan männen kan sola sig i glansen och njuta av uppskattningen av minsta ansträngning. Och män tar plats. Mycket plats.

Igår:

Männen intill poolkanten spatserade som stolta tuppar, oavsett kroppsform och ålder. Och när de engagerade sig i barnen tittade de noga omkring för att se att deras hedervärda insats uppmärksammades av kvinnorna i poolen.

Kvinnorna däremot kunde inte anstränga sig tillräckligt för att göra sina kroppar osynliga. De befann sig i princip hela tiden i vattnet och om de var tvungna att kliva upp, gick de snabbt över golvet. Osynliga, men med minst ett barn på armen.

Ett undantag fanns dock. En kvinna tog självsäkert sitt utrymme. En mycket vältränad kvinna. Jag kände igen henne. Elitidrottare.

Detta bekräftar sanningen. En kvinna måste vara mångfalt bättre (ja, allra helst bäst!!!) för att få tillgång till samma utrymme. För att känna självförtroende nog att våga ta det utrymme hon har rätt till.

Idag:

Var påväg hem från en picknick med E när vi passerade ett hinder. E försökte lite halvhjärtat ta sig över. Hon tittade hela tiden osäkert på mig. Som om hon visste att jag inte förväntade mig att hon skulle ta sig över. Vid andra försöket gav hon upp. Jag gav henne en blick som uppenbarligen sa "vad var det jag sa, det där klarar du aldrig". Jag såg i hennes blick hur liten och värdelös hon kände sig. Det tog säkert 10 meter innan insikten nådde hjärnan.

"E, så där skulle inte en modig liten prinsessa gjort! Nu går vi tillbaka och fixar det där hindret!"

Blicken jag fick tillbaka var underbar. Fylld av kärlek och djävlaranamma. Vi fixade hindret lätt som en plätt.

När jag ska förändra världen är det nog bäst att jag börjar med mig själv!

.princessifieringen

Vid det här laget börjar jag kunna pricka in min dotters smak. Men jag blev visst lite för kaxig. Trodde att en ljusrosa/mörkrosa-randig klänning skulle bli en ny favorit. Men hon har totalvägrat att ta på sig den förrän idag.

Idag hade jag nämligen plockat bort det pyttelilla märket på fickan som föreställde en rymdfigur.

Volià! Klänningen är princessifierad!

.trolleri-trollera-trolleralla

E kan trolla. På riktigt. Först var det på lek, men sen så trollade hon bort dammtussen framför ögonen på oss båda två. Hennes förvånade ansiktsuttryck var obetalbart. Och lika svårt var det att hålla masken när hon försökte trolla tillbaka dammtussen genom att gnugga händerna mot varandra igen.

lördag 12 juli 2008

.regnat inne...mentalt

Idiotskarpa iakttagelser en regnig dag.

1. E byter tonart sju gånger när hon sjunger "blinka lilla stjärna".
2. Polly smakade godare förr och dessutom går käken ur led när man försöker tugga dem. Särskilt när käken några timmar tidigare krockat med Es huvud.
3. Barn huvud är gjorda av en blandning av sten, titan och hårtsomfan.
4. Att packa upp är femtioelva gånger tråkigare än att packa.
5. Käken gör ont även när rulltårta ska avnjutas.
6. Köper man fika för så många vänner man tror man har och det kommer så många vänner som man har, då blir det lite (läs:idiotmycket) fika kvar till en viss person som har noll karaktär.

Så! Det var väl allt jag kunde klämma ur min hjärna så här på eftermiddagen.

onsdag 9 juli 2008

.födelsedags-pay it forward

Jag kan ha varit lite naiv i min förhoppning om att någon skulle styra upp hela min födelsedag. Men eftersom jag gjorde det för en vän i våras så hade jag närt en förhoppning vid min barm om att någon annan skulle baka den perfekta födelsedagen till mig. När klockan var halv tre och lägenheten förvändlats till någorlunda representativ så skickade jag ut ett mass-sms à la "kom om ni vill, jag har fika". Eftersom jag slutat leka "den perfekta hemmafrun" så blev det 100% köpefika*.

Det strömmade in kvinnor och barn. Det strömmade in sms. Det strömmande in kommentarer på Facebook.

Det visade sig att jag själv inte var så tokig som "någon annan". Jag kan minsann baka mina egna födelsedagar. Allt som behövdes var underbara vänner. Och underbar familj.

Tack för att ni tycker om mig! Allihopa! Även grannen svartvita katt som smiter över på min balkong och lägger sig för att sola på mitt bord.


*Köpefika kostar något mer än hemmagjort och smakar något sämre. Men Jessican blir något mindre stressad av helfabrikat, så något annat var inte tänkbart.

.till mig!!!!

tisdag 8 juli 2008

.sway

.hur man firar en födelsedag

Så här är det. Om några timmar var det 33 år sedan jag föddes. Jag kan tänka mig att jag skrek rätt mycket och att jag sket fullständigt i nån annan än mig själv. Sitter här och funderar om det kanske är så man ska fira sin födelsedag, dvs återuppleva första dagen i ens liv i den fulländade egoistiska andan som bara ett barn hittills klarat av.

För att jag ska lyckas med detta så kommer jag att behöva:

  • barnmorska (eller annan person) som intygar att jag är perfekt skapt
  • mamma (eller annan person) som har total fokus på mitt välmående
  • säng (eller annan skön plats) där jag får ligga hur länge jag vill
  • mjölk (eller annan god dryck) för att få energi
  • badbalja (eller annan behållare avsedd för vatten) för att jag ska lukta gott
  • sparkbyxa (eller annat mjukt plagg) så att alla tycker att jag är sötast
  • släkt (eller annan samling människor) som uttrycker stor beundran för mig

.kulturchockarnad igen

Jag kommer exakt på klockslaget, J kommer en och en halv timme sen.

Jag väntar på varsågod, M tar för sig.

Jag tänker att jag vill ha honung i mitt te, V frågar.


Kan någon gnugga bort det fisförnäma från mitt ansikte, rycka ut staven ur röven, låsa upp tungans band och rufsa till mitt hår? För när jag blir stor tänker jag vara en utlänning.

måndag 7 juli 2008

.flickorna på TV2

Idag har vi lekt TV. E presenterade vädret och en film om en hundvalp som gått vilse. Tv-tittaren fick en kort resumé innan filmen började.

Hm,

jag tänker att jag nog överutnyttjat den fyrkantiga men ack så uthålliga barnvakten.

.you're the voice

.förlåter

Jag förlåter åren som gått sedan vi var bästaste bästisar.
Jag förlåter skratten som stannat kvar i kroppen när vi inte pratat.
Jag förlåter disken som blev kvar i diskhon när vi inte trängts i köket.
Jag förlåter de nätter vi inte somnat tillsammans, mitt i en mening fylld av intryck.

Jag förlåter så gärna, för nu är du hos mig igen.

Och vänskapen består.

.den halva föräldern

Lämnade dottern 16 timmar sen, utan jacka, utan presenten jag lovade att köpa och med feber!

Om blickar kunde döda.....

söndag 6 juli 2008

.handikappanpassat?

Det mest intressanta i turistinformationen om Härnösand är att Coop säljer två lådor med mandelkubb för 36 kr. Knappast nåt att ta kompis med make på. Det fick bli Smitingen* i snålblåst istället. När bada framstod som ett självmordsuppdrag så fick det bli grottklättring (vilket också iofs har ett visst inslag av fara för livet). Några svårplacerade kommuninvånare har ägnat åtskilliga timmar att göra leden handikappanpassad. Alltså anpassad för de som har ett fysiskt hinder, för oss som inte kan läsa en karta togs det ingen hänsyn. Två omvägar blev det. I efterhand kommer jag att argumentera för att det var planerade omvägar - "Just den klippan som vi rundade är av särskilt stort geologiskt intresse".

På en gren intill stigen hängde helt plötsligt en liten vit handväska. Innehållet avslöjade att personen relativt nyligen passerat platsen. Att ringa de senast slagna numren gav inget för den problemlösande trion som grävt sig ner i handväskan. Men mitt i huvudbryn dök det upp en kvinna. Hon hade, vid sina sinnes fulla bruk (nåja), hängt av sig väskan med plånbok, mobil, konsumkort och allt inuti. Hon trodde inte att det skulle finnas fler ute idag.

Kära svårplacerade kommuninvånare! När ni återupptar handikappanpassningen efter sommaren, tänk på att det finns fler typer av handikapp än rörelsehinder.

*smitingen=havsbad

fredag 4 juli 2008

.evelution of dance

tisdag 1 juli 2008

.dominoeffekten

Jag tycker faktiskt om besök, även om högen av skor och väskor i hallen gör att besökaren inte fysiskt kan ta sig in i lägenheten. Artighetsfraserna får ske bakom dunjackor och pälsmössor.

Men dunjackor och pälsmössor kanske inte ska ha en sådan framträdande position i juli, tänker ni. Och ni har såklart helt rätt. Det krävdes en total makeover. Omedelbums. Att hatthyllan och skostället skulle bort var uppenbart, men serien av händelser som följer efter en sådan insats är oändlig.

Så för att göra en lång historia kort. Köksluckorna har numera nya handtag, det finns en ny hallmöbel samt en tapetserad öppen garderob och Erikshjälpen har fått tre kassar kläder.

Jag lämnar plats för lite tårar här. Tänka sig att hon som inga vänner hade fick ett helt nytt liv efter en ny möbel och ett par tapetvåder..... Vem säger att lycka kommer inifrån?

.mat i magen och i handen

Jag vill bara göra er sjukt avundsjuka. Ikväll var det del tre i serien "mångkulturella och kulinariska upplevelser i Härnösand". Den här gången hade jag och E grundat med kanelbullar och punschrullar. Det skulle vi inte ha gjort! Vackra kvinnor från Kenya lagar mycket och framförallt god mat.

Bleka svenskor är väldigt dåliga på att äta med fingrarna!